درمانهای خانگی معمولا در شروع برخی مشکلات جسمی و بیماریها مؤثر واقع میشوند. برای مثال، التهاب لثه یکی از مواردی است که اگر در مراحل اولیه آن از درمانهای خانگی کمک بگیرید، مشکل التهاب جدی نمیشود. لازم است که قبل از تبدیل پلاکها به جرم، آنها را از سطح دهان و دندان پاک کنید. یکی از روشهای مؤثر در رفع این جرمها و پلاکها، استفاده از مسواک و نخدندان به دفعات و مدت زمان مناسب در طول روز است. در ادامه شما را با روشهای خانگی درمان التهاب لثه آشنا میکنیم.
برای درمان التهاب لثه باید از مواد باکیفیت استفاده کنید. اگر قرار است که درمانهای خانگی را پیش بگیرید، نباید از مواد بیکیفیت استفاده کنید. ضمن اینکه یادتان باشد بهبهانه اینکه مواد مورداستفاده در درمان خانگی، مواد طبیعی هستند، نباید آنها را قورت بدهید. همیشه مواد داروهای خانگی را بهویژه اگر در نواحی گرم زندگی میکنید، در یخچال بگذارید.درادامه، به تعدادی روش خانگی برای درمان التهاب لثه اشاره شده است. با وجود اینکه این روشها ضرری ندارند، اما باز هم قبل از استفاده، بهتر است با پزشک درباره به کار گرفتن آنها مشورت کنید؛ بهویژه اگر باردار هستید یا در دوران شیردهی به سر میبرید یا هر شرایط پزشکی دیگری دارید.
در صورتیکه درد شدید یا خونریزی در لثهها احساس میکنید، هم حتما باید به پزشک مراجعه کنید. گاهیاوقات، درمانهای خانگی پاسخگوی رفع مشکل نیست و بههمینخاطر، باید حتما دندانپزشک یا پزشک، شما را معاینه کند. اگر التهاب لثه درمان نشود، مشکلات حادی بهوقوع خواهد پیوست.
اولین گام درمان التهاب لثه چیست؟
قبل از آغاز هر گونه درمان التهاب لثه بهطور خانگی باید مطمئن شوید که بهداشت دهان و دندان را بهاندازه کافی رعایت میکنید. اگر بهخوبی بهداشت و مراقبت دهان و لثه را درنظر نداشته باشید، احتمال مؤثر بودن درمانهای خانگی کاهش پیدا میکند. برای پیشگیری از التهاب هم روشهای زیر را امتحان کنید:
حداقل 2 بار در روز مسواک بزنید. اگر بتوانید بعد از هر وعده غذایی، مسواک بزنید بسیار خوب خواهد بود؛
برای نظافت بیشتر دندانها بهتر است از مسواک برقی کمک بگیرید؛
مطمئن شوید که بُرِس مسواکتان نرم است؛
هر 3 ماه یکبار، مسواکتان را عوض کنید؛
روزانه از نخ دندان استفاده کنید؛
از دهانشویههای طبیعی استفاده کنید؛
حداقل، سالی یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید؛
مصرف شکر را محدود کنید؛
از استعمال دخانیات و جویدن تنباکو خودداری کنید.
استفاده از آبنمک برای درمان التهاب لثه
تحقیقی در سال 2016 نشان داد که استفاده از آبنمک در رفع التهاب لثه بسیار مفید است. نمک مادهای با خاصیت ضدعفونیکنندگی است که به درمان خودبهخود لثه برای رفع و درمان التهاب کمک میکند.
برای استفاده از دهانشویه آبنمک باید:
یکدوم تا سهچهارم قاشق غذاخوری نمک را به یک لیوان آب ولرم اضافه و خوب باهم مخلوط کنید؛
محلول را 30 ثانیه در دهان بهخوبی بچرخانید؛
محلول را تُف کنید؛
این کار را 2 تا 3 بار در روز تکرار کنید.
البته استفاده بیش از حد و طولانی مدت از آب نمک میتواند باعث آسیب زدن به مینای دندان شود. خواص اسیدی محلول در بلندمدت، باعث ساییدگی دندانها میشود.
برای درمان التهاب لثه چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
هر چقدر سریعتر برای درمان التهاب لثه اقدام کنید بهتر است و زودتر بهبود پیدا خواهید کرد. اگر درمان این مشکل ناتمام باقی بماند، مشکلات جدی برای دندانها بهوجود میآید و بیماریهای دیگری هم بهتبع آن به وجود خواهند آمد.
در موارد زیر باید به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کنید:
درد شدید دندان
بوی بسیار بد دهان
خونریزی زیاد لثه
تورم و التهاب شدید لثه
با مراجعه به پزشک، او دندانها را تمیز میکند و احتمالا شما را به پریودانتیکس یا متخصص درمان لثه ارجاع میدهد. در بعضی موارد، متخصصان آنتی بیوتیک و دهانشویه هم تجویز میکنند و به شما شیوه نظافت و رعایت بهداشت دهان را آموزش میدهند. ممکن است فرایند پاکسازی دندانها و جلسات مراجعه به پزشک در چند دور طول بکشد. برای رفع التهاب لثه بهندرت از جراحی استفاده میشود.
درمان التهاب لثه چقدر طول میکشد؟
چند روز بعد از درمان، التهاب بهبود پیدا میکند اما برای رفع صددرصدی آن بهمدتی زمان احتیاج است. معمولا بازه زمانی 10 تا 14 روز برای درمان التهاب موردنیاز است. اگر مشکل جدیتر باشد، درمان طولانیتر خواهد شد. با رسیدگی به سلامت دهان و دندان از بازگشت التهاب جلوگیری کنید. اگر در وضعیت پزشکی خاصی قرار دارید که احتمال بروز التهاب لثه در آن وجود دارد هم باید با پزشک و دندانپزشک برای کنترل التهاب در ارتباط مداوم باشید.
چگونه مانع از عود التهاب لثه شوید؟
برای مراقبت از دندانها و حفظ بهداشت باید حداقل سالی یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید. اگر دچار مشکل پزشکی خاصی هستید که احتمال التهاب لثه را افزایش میدهد، باید بیشتر به پزشک مراجعه داشته باشید. در طول روز هم:
حداقل دو دقیقه و دو بار در روز مسواک بزنید؛
حداقل یکبار از نخ دندان استفاده کنید؛
از دهانشویههای طبیعی یک تا دو بار در روز استفاده کنید.
استفاده از رژیم غذایی حاوی ویتامینها و مواد معدنی هم باعث میشود تا از بیماریهای لثه و دهان و دندان جلوگیری شود. با وجود اینکه تحقیقاتی بر مفید بودن دهانشویههای خانگی صحه گذاشتهاند، هنوز بهطور رسمی پزشکان آن را تأیید نکردهاند. پس اگر میخواهید از این دهانشویههای طبیعی بهره ببرید، باید حتما با پزشک مشورت کنید.
منبع:www.salamatonline24.com