دکتر امیرحسین سربازی، متخصص پروتز های دندانی و ایمپلنت

کاشت دندان با روش ایمپلنت فوری

سال‌ها از روزگاری که بیماران را برای فراموشی رؤیای بازگشت دندان از دست رفته توصیه می‌کردند، می‌گذرد؛ امروزه با پیشرفت علم و ورود تکنولوژی ایمپلنت، بیماران در هر سن و سالی می‌توانند دوباره با دندان‌هایی که بسیار به دندان اولیه شباهت دارد، غذا بخورند. فرآیند جایگزینی دندان از دست رفته با ایمپلنت معمولاً طولانی است و اغلب حدود چندماه زمان می‌برد.اما در برخی از بیماران به علت قرارگرفتن ناحیه‌ای که دندان از دست رفته، بدلیل بهم خوردگی زیبایی صورت،امکان بی‌دندانی سه ماهه بیمار بعد از قرارگیری ایمپلنت وجود ندارد.می‌توان به این دسته از بیماران نوید داد که چنانچه اندازه فک و تراکم استخوان مناسب باشد، می‌توانند از ایمپلنت فوری استفاده کنند.

ایمپلنت فوری چیست؟
ایمپلنت فوری همان طور که از نام آن پیداست، قرار دادن ایمپلنت در محل دندان کشیده شده بلافاصله بعد از کشیدن آن است. کاشت ایمپلنت طی دو هفته اول پس از کشیدن دندان نیز همچنان به عنوان کاشت ایمپلنت فوری در نظر گرفته می‌شود. گاهی اوقات، پس از قرار دادن ایمپلنت فوری امکان قرار دادن تاج دندان بلافاصله در همان روز وجود دارد که از نظر ظاهری برای بیمار بسیار خوشایند است. این روش کاشت نه تنها زمان حضور شما در دندانپزشکی را کاهش می‌دهد، بلکه فرآیند التیام را نیز تسریع می‌کند. چه جایگزینی فقط یک دندان غائب مد نظر باشد، چه لازم باشد چندین کاشت دندان برای ترمیم کل دهان انجام شود، ایمپلنت فوری روشی سریع، بادوام و مطمئن برای جایگزینی دندان‌ها به شمار می‌رود.

ایمپلنت فوری برای کدام دندانها جایگزین خواهد شد؟
ایمپلنت فوری روشی مدرن در علم دندانپزشکی که این فرصت را فراهم کرده تا جای دندان از دست رفته خالی نماند.البته این نوع کاشت در شرایط خاصی و با تشخیص دندانپزشک انجام می شود. برای مثال در صورت از دست دادن دندان های جلو بدلیل مساله زیبایی و نیاز به جایگزینی سریع از روش ایمپلنت فوری استفاده می شود. ایمپلنت فوری فقط برای 6 دندان جلوی فک بالا یا پایین و بر اساس نیاز به صورت تکی یا چندتایی انجام می شود. چند ماه بعد از جراحی ایمپلنت فوری روکش موقت با تاج نهایی جایگزین می شود.

بهترین زمان انجام ایمپلنت فوری
بهترین زمان برای انجام ایمپلنت فوری بعد از کشیدن دندان است زیرا موجب محافظت از بافت نرم اطراف دندان و استخوان فک می شود، همچنین تعداد جراحی و هزینه بیمار نیز کاهش می یابد.

برای کاشت دندان به روش فوری چه شرایطی لازم است؟
کاشت ایمپلنت فوری نیازمند داشتن شرایط اولیه‌ای است که شامل موارد زیر هستند:
عدم وجود تورم، عفونت، بیماری‌های لثه و التهاب در محل کاشت ایمپلنت
تراکم و کیفیت بافت استخوانی در محل کاشت ایمپلنت
داشتن سلامت عمومی

کاشت ایمپلنت فوری
قبل از انجام ایمپلنت لازم است پزشک بیمار را معاینه کرده و از ایده آل و استحکام استخوان‌های دندان مطمئن شود. برای انجام این نوع ایمپلنت لازم است عکس رادیوگرافی و سی تی اسکن به دقت بررسی شوند تا زاویه و موقعیت ایمپلنت مشخص گردد.
کاشت دندان یا ایمپلنت چه بصورت معمولی و چه بصورت فوری نیاز به عمل جراحی دارد و لازم است دندانپزشک از بی حسی استفاده نماید. بنابر نظر پزشک و مدت زمان جراحی، دندانپزشک می‌تواند از روش بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی را انتخاب کند. پس از تزریق بی حسی، بطوریکه بیمار دردی را حس نکند دندانپزشک در بافت‌های نرم استخوان فک برش‌هایی را ایجاد می‌کند، سپس استخوان فک را سوراخ می‌کند و ایمپلنت را با فشار مناسب و کنترل شده و دقیق در محل خود قرار می‌دهد و در انتها پروتزهای مصنوعی بر روی ایمپلنت قرار می‌گیرند.

مزایای کاشت ایمپلنت فوری
1) کوتاه شدن دوره درمان
2) درمان با جراحی کمتر
3) ایجاد هماهنگی مطلوب تر بین بافت لثه و تاج
4) کاهش دهنده بار روانی برای بیماران

مقایسه ایمپلنت فوری و ایمپلنت معمولی
هر دو ایمپلنت فوری و معمولی برای جایگزینی دائمی دندان غائب به کار برده می‌شود. اما اگر کاشت دندان به روش متعارف و طولانی مدت انجام شود، دندانپزشک باید چند هفته قبل از کاشت دندان صبر کند تا مطمئن شود که استخوان کافی اطراف ایمپلنت تشکیل شده است و استخوان می‌تواند به خوبی ایملپنت را نگه دارد. در روش‌های معمولی پس از معاینات اولیه ناحیه مورد نظر و تجویز اسکن‌های معمول استخوان و بررسی استخوان ناحیه بی‌دندان، جراحی ایمپلنت انجام می‌شود، معمولاً 3تا 5 ماه زمان لازم است تا ایمپلنت با استخوان اطراف اتصال کافی پیدا کند و در این زمان قالب گیری‌های لازم در جهت ساخت پروتز دندانی انجام می‌شود و روکش آماده شده روی ایمپلنت سوار می‌شود.
اما در صورتی که اندازه استخوان‌های دهان مناسب بوده و دارای استحکام خوبی باشند، دیگر نیاز نیست برای انجام ایمپلنت 3 ماه منتظر ماند بلکه می‌توان در ابتدا از پروتز موقت استفاده کرد و بعد از گذشت 3 الی 5 ماه پس از آن پروتز نهایی را نصب کرد.

مراقبت‌های لازم بعد از کاشت ایمپلنت فوری
کاشت ایمپلنت نیازمند دقت بالا در حفظ بهداشت دهان و دندان است. تعهد استفاده روزانه از مسواک و نخ دندان و انجام معاینات دوره‌ای ضروری است. رعایت این نکات، به حفظ بهداشت دهان و در نتیجه سلامت و استحکام سایر دندان‌ها نیز کمک می‌کند. بعد از کاشت ایمپلنت فوری لازم است مراقبت‌های دقیق و کافی از دندان خود داشته باشید در غیراینصورت این روش کاشت را انتخاب نکنید و ایمپلنت معمولی را انجام دهید. باید از عفونت لثه‌ها جلوگیری کنید.
اگر دهان و دندان‌های سلامتی دارید یک گزینه خوب برای کاشت ایمپلنت فوری هستید. بعد از انجام این نوع ایمپلنت باید از سیگار کشیدن و دندان‌ قروچه خودداری کنید چرا که موجب آسیب دیدن دندان کاشته شده می‌شود.